Usein kysyttyä Organowood-käsittelystä

Usein kysyttyä tuotteistamme

Organowood-puunsuojia (Puunsuoja 01 sekä Pintasuoja 02) voi käyttää männyn, kuusen, lehtikuusen ja kyllästetyn puutavaran käsittelyyn. Se sopii myös useille lehtipuulajeille.

Kyllä. Organowood Pintasuoja 02 toimii terassiöljyn tapaan. Sen avulla voidaan luoda myös perinteiseen painekyllästettyyn terassilautaan voimakkaasti vettähylkivä pinta ja ehkäistä home- ja pintakasvustoa. Käsittely toimii myös muille puulajeille esim. lehtikuuselle, tammelle ja useille muille lehtipuille.

Kun käsittelemätöntä puutavaraa käsitellään ohjeiden mukaan (yksi sivelykerta Organowood Puunsuojaa 01 ja sen jälkeen viimeistely Organowood Pintasuojalla 02) kestää suojaus optimaalisena jopa 5 vuotta. Painekyllästetyllä puulla tämä aika on jopa 10 vuotta.

Tämä on kuitunukkaantumiseksi kutsuttu ilmiö, jota saattaa esiintyä puun vanhenemisen yhteydessä. Nukkaantumista tapahtuu, kun auringon UV-säteiden aiheuttamana kuitujen sideaineen ligniini hajoaa. Nukkaantumista tapahtuu ainoastaan pintapuussa, eikä se vaikuta puun lahonkestoon, vaan on enemmänkin ulkonäöllinen tekiä. Liiallisen kuitunukan voi poistaa kuivasta puusta harjaamalla karkealla harjalla. Nukkaantuminen vähenee ajan oloon.

Käsitellyn puutavaran pinta muodostuu tiiviimmäksi ja heikommin nesteitä imeväksi kuin tavallisen puutavaran, tästä syystä perinteiset peittävät maalit eivät imeydy puun pintaan riittävän hyvin. Emme siis suosittele maalausta.

Prosessimme imitoi luonnon omaa mineralisoitumisprosessia, jossa orgaaninen aine muuttuu fossiiliseksi. Sienten ja mikro-organismien tappamisen sijaan mineraalit muodostavat fyysisen esteen lahottajasienten etenemiselle.

Puu ikääntyy normaalin käsittelemättömän puutavaran tapaan ja muuttuu ajan mittaan vaaleammaksi, hopeanharmaaksi. Harmaantumisprosessin nopeus, riippuu paljolti asennuspaikasta, sekä puutavaran altistumisesta sääoloille. Yleisesti ottaen pintapuu harmaantuu nopeammin kuin sydänpuu, koska se imee enemmän kosteutta itseensä. Tasaisemman harmaantumisen saavuttamiseksi ja kuitunukan vähentämiseksi suosittelemme, että käsittelyssä tehdään molemmat työvaiheet.