Näin puun muutos hopeaisen harmaaksi tapahtuu

Näin puun muutos hopeaisen harmaaksi tapahtuu

11.09.2023 — blogi

Organowood-puunsuojat ovat puulle tarkoitettuja, ympäristöystävällisiä pintakäsittelyaineita, jotka muokkaavat puuainesta piin avulla. Puunsuojat eivät sisällä raskasmetalleja eivätkä pintasuoja-aineita/biosidejä, jotka tuhoavat puun luonnollisen kiertokulun, vaan sen sijaan että tapettaisiin sieniä ja mikro-organismeja, Organowood-menetelmällä luodaan niille fyysinen este, joka estää puuta tuhoavia organismeja käyttämästä puuta ravintonaan. Käsittely tekee puusta myös kovempaa käsittelemättömään puuhun verrattuna.

Organowood-puunsuojilla suojattu puu muuttuu luonnollisesti hopeanharmaaksi 1–3 vuoden kuluessa.

Organowood-menetelmällä käsiteltyyn puutavaraan vaikuttavat kaksi oleellista tekijää, jotka ikäännyttävät ja harmaannuttavat puupinnan: auringon tuoma UV-valo sekä mikro-organismien leviäminen erityisesti lämpimien ja kosteiden kuukausien aikana.

Loppukesästä, niin sanotun mätäkuun aikana, lämpötila, ilman kosteuspitoisuus, ravinto ja hapen saatavuus ovat optimaalisimmillaan mikro-organismien, kuten sinistäjäsienten (tummat pisteet), kasvulle. Nämä mikro-organismit alkavat näkyä yleensä elo-syyskuussa, jolloin puun pintaan ilmestyy pieniä mustia pilkkuja, jotka usein muodostavat tummia ”raitoja” kosteampaan pintapuuhun. Prosessin edetessä nämä tummat pilkut lopulta levittäytyvät puun reunoilta keskelle. Juuri nämä pilkut ovat edellytys puun harmaantumiselle.

Harmaantumisprosessi saattaa aiheuttaa mustia raitoja puuhun, mutta tämä tasaantuu nopeasti.

Kun auringonsäteet voimistuvat jälleen maaliskuussa, alkavat ne murtaa puukuitujen sidosainetta, ligniiniä, puusta. Kun ligniini hajoaa, puu vaalenee ja muuttuu valkoisemmaksi lipeöidyn mäntylattian tavoin. Myös puun pinnassa olevat mikro-organismit vaalenevat, ja pilkut sekä niiden ympärys alkavat saada hopeanharmaita sävyjä. Organowood-menetelmällä käsitellyssä puussa, kuten myös kaikilla metsäpuilla, voi silti edelleen nähdä heikkoja varjomaisia mustia pisteitä puun pinnalla. Juuri tämä tekee pinnasta myös hyvin luonnollisen ja aidon.

Decorative image

Käsitelty puupinta harmaantuu auringonvalon ja ilmankosteuden vaikutuksesta 1–3 vuodessa.

Jos puuta käsitellään tai valmiiksi käsiteltyä puuta asennetaan ulos heinäkuun jälkeen, leviävät mikro-organismit nopeasti ja puu vaalenee parhaimmillaan noin puolessa vuodessa. Normaalisti koko prosessi kestää vuodesta kahteen vaakasuorilla pinnoilla, jotka altistuvat suoraan auringon UV-säteille. Pystysuorilla puupinnoilla muutos kestää kauemmin, sillä pinta ei altistu auringonvalolle yhtä hyvin.

On hyvä huomata, että kaikki puutavara on yksilöllistä, eikä siten myöskään puun värinmuutos ole aina tasainen. Jotkin puukappaleet saavat tuskin lainkaan pilkkuja tässä muunnosprosessissa, kun viereinen puukappale saattaa muuttua lähes mustaksi. Nämä erot tasoittuvat kuitenkin pian.