Puunsuojat

Puunsuojat

Organowoodin menetelmään kuuluu kaksi púunsuojaa, joita käytetään ulkotilojen ja puutarhojen puurakenteiden, kuten terassien, aitojen, viljelylaatikoiden, puutarhakalusteiden ja siltojen pintakäsittelyyn. Sopii myös käsittelemättömiin julkisivuihin.

Puunsuoja 01:n tuotekuva

Puun harmaannuttaja

TUOTTEET: Puunsuoja 01

Puunsuoja 01 on tarkoitettu puhdistetun puun pohjakäsittelyyn (vaihe 1/2), jolla puulle saadaan vaalea ja hopeanharmaa pinta. Käsittely parantaa myös puun suojaa, sillä pii kapseloi fyysisesti puun kuidut, mikä ehkäisee lahoamista.

OMINAISUUDET

  • Väritön, ei muuta puun väriä merkittävästi.
  • Voidaan käyttää pintakäsittelynä käytännössä katsoen kaikelle painekyllästetylle ja käsittelemättömälle puulle.
  • Painekyllästetyssä puussa vaikutus säilyy jopa 10 vuotta.

Lika- ja vesisuoja

TUOTTEET: Pintasuoja 02

Organowood Pintasuojaa 02 käytetään Puunsuojalla 01 käsitellyn puun loppukäsittelyyn (vaihe 2/2).

OMINAISUUDET

  • Pintasuoja on mukana Joutsenmerkitty talo -portaalissa ja sitä voidaan käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
  • Sillä on myös B-luokan SundaHus-ympäristöluokitus ja tuotteita suosittelevat Byggvarubedömningen ja BASTA.
  • Maitomaisen valkoinen, ei muuta puun väriä merkittävästi.

Mihin Organowood soveltuu?

Puuksi suositellaan painekyllästettyä puuta, lämpöpuuta, sydänmäntyä, kuusta ja lehtikuusta.

Pii imeytyy tehokkaimmin imukykyisiin puulajeihin, kuten mäntyyn ja kuuseen. Heikosti imukykyisissä puulajeissa voi näkyä lyhytaikainen värinmuutos. Tuotteita voi käyttää aiemmin öljyllä, lakalla tai kuultomaalilla käsitellyllä puulla, jos aiempi pintakäsittely hiotaan pois. Organowood®-puunsuojalla käsiteltyä puuta ei tule maalata.

Luontoon sointuva hopeanharmaa pinta

Organowood-menetelmällä käsitelty puu saa ajan oloon hyvin luonnollisen, hopeanharmaan ja vaalean sävyn. Puun harmaantumisprosessi kestää 1–3 vuotta riippuen olosuhteista, jotka puuhun kohdistuvat.

Usein kysyttyä tuotteistamme

Organowood-puunsuojia (Puunsuoja 01 sekä Pintasuoja 02) voi käyttää männyn, kuusen, lehtikuusen ja kyllästetyn puutavaran käsittelyyn. Se sopii myös useille lehtipuulajeille.

Kyllä. Organowood Pintasuoja 02 toimii terassiöljyn tapaan. Sen avulla voidaan luoda myös perinteiseen painekyllästettyyn terassilautaan voimakkaasti vettähylkivä pinta ja ehkäistä home- ja pintakasvustoa. Käsittely toimii myös muille puulajeille esim. lehtikuuselle, tammelle ja useille muille lehtipuille.

Kun käsittelemätöntä puutavaraa käsitellään ohjeiden mukaan (yksi sivelykerta Organowood Puunsuojaa 01 ja sen jälkeen viimeistely Organowood Pintasuojalla 02) kestää suojaus optimaalisena jopa 5 vuotta. Painekyllästetyllä puulla tämä aika on jopa 10 vuotta.

Tämä on kuitunukkaantumiseksi kutsuttu ilmiö, jota saattaa esiintyä puun vanhenemisen yhteydessä. Nukkaantumista tapahtuu, kun auringon UV-säteiden aiheuttamana kuitujen sideaineen ligniini hajoaa. Nukkaantumista tapahtuu ainoastaan pintapuussa, eikä se vaikuta puun lahonkestoon, vaan on enemmänkin ulkonäöllinen tekiä. Liiallisen kuitunukan voi poistaa kuivasta puusta harjaamalla karkealla harjalla. Nukkaantuminen vähenee ajan oloon.

Käsitellyn puutavaran pinta muodostuu tiiviimmäksi ja heikommin nesteitä imeväksi kuin tavallisen puutavaran, tästä syystä perinteiset peittävät maalit eivät imeydy puun pintaan riittävän hyvin. Emme siis suosittele maalausta.

Prosessimme imitoi luonnon omaa mineralisoitumisprosessia, jossa orgaaninen aine muuttuu fossiiliseksi. Sienten ja mikro-organismien tappamisen sijaan mineraalit muodostavat fyysisen esteen lahottajasienten etenemiselle.

Puu ikääntyy normaalin käsittelemättömän puutavaran tapaan ja muuttuu ajan mittaan vaaleammaksi, hopeanharmaaksi. Harmaantumisprosessin nopeus, riippuu paljolti asennuspaikasta, sekä puutavaran altistumisesta sääoloille. Yleisesti ottaen pintapuu harmaantuu nopeammin kuin sydänpuu, koska se imee enemmän kosteutta itseensä. Tasaisemman harmaantumisen saavuttamiseksi ja kuitunukan vähentämiseksi suosittelemme, että käsittelyssä tehdään molemmat työvaiheet.