OrganoWood®-menetelmä

OrganoWood®-menetelmä

Puunsuojausmenetelmä terasseille, julkisivuille ja puutarhaan

 • Pidentää puun käyttöikää
 • Tekee puusta kauniin hopeanharmaan
 • Tekee pinnasta tasaisemman ja pienentää riskiä puun halkeilulle
 • Vähentää huoltokäsittelyn tarvetta
 • Ympäristömerkitty (Puunsuoja 01 ja Puupesu)

Organowood-puunsuojausmenetelmällä on helppoa luoda kaunis ulkotila, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa. Käsitelty puu saa vaalean ja sileän pinnan, josta tulee luonnollisen hopeanharmaa ja pinnan tikkuuntuminen vähenee.

Piihin perustuva, patentoitu tekniikka jäljittelee luonnon älykästä kemiaa ja on kestävä vaihtoehto perinteiselle puuöljylle ja puunsuojille.

Organowood® tekee vanhasta terassistasi taas hienon, vähentää huoltotyötä ja pidentää puun luontaista käyttöikää.

Organowood-käsittely on helppoa ja pinnan ylläpito vaivatonta

Ota vinkit talteen videolta.

Käyttöalueet

Puunsuojajärjestelmää käytetään puupintojen käsittelyyn ulkona ja puutarhassa, esim. terassit, aidat, viljelylaatikot, ulkokalusteet ja laiturit. Sopii myös käsittelemättömille julkisivuille. Suositeltavia puumateriaaleja ovat painekyllästetty, lämpöpuu, sydänmänty, kuusi ja lehtikuusi.

Piidioksidin tunkeutuminen on tehokkainta huokoisiin puulajeihin, kuten mäntyyn ja kuuseen. Tiivissyisissä puulajeissa voi esiintyä lyhytaikaista värimuutosta, ks. taulukko. Tuotteita voidaan käyttää puulle, joka on aiemmin käsitelty öljyllä, lakalla tai kuultomaalilla, jos aiempi käsittely on hiottu pois. Organowood-käsiteltyä pintaa ei saa maalata.

Kaunis hopeanharmaa

Organowood-käsittelyllä puu saa kovemman ja sileämmän pinnan, joka ei tikkua helposti. Puu saa myös kauniin hopeanharmaan sävyn. Puu tuntuu viileämmältä lämpiminä kesäpäivinä.

Decorative image

Puun täydellinen harmaantumisprosessi kestää vähintään vuoden.

Harmaantumisprosessi vaatii auringon UV-valoa ja vettä, ja harmaantumisen vaatima aika vaihtelee sääolosuhteitten mukaan. Normaalisti vaikutus alkaa näkyä muutamien viikkojen kuluessa. Aluksi värinmuutos saattaa näyttää laikukkaalta.

Noin 1 vuoden kuluttua ulkona, auringonvalossa sijaitseva käsitelty puu saa tasaisen hopeanharmaan sävyn. Varjopaikoissa tämä voi kestää kauemmin. Vaakasuoraan asennettu puu harmaantuu yleensä nopeammin kuin pystysuoraan asennettu.

Puu saa muuttuessaan kauniin harmaan sävyn ja vettähylkivän pinnan.

Luonnon inspiroima

Organowood on ruotsalainen innovaatio, joka jäljittelee luonnon omia ratkaisuja. Palkittu tekniikkamme sitoo piin puukuituihin patentoidun OrganoClick®-biokuitumodifikaatioteknologian avulla. Puukuiduissa tapahtuva kapselointi suojaa puuta ja ehkäisee lahoa.

Tuotteet

Puunsuoja 01:n tuotekuva

Puun harmaannuttaja

TUOTTEET: Puunsuoja 01

Puunsuoja 01 on tarkoitettu puhdistetun puun pohjakäsittelyyn (vaihe 1/2), jolla puulle saadaan vaalea ja hopeanharmaa pinta. Käsittely parantaa myös puun suojaa, sillä pii kapseloi fyysisesti puun kuidut, mikä ehkäisee lahoamista.

OMINAISUUDET

 • Väritön, ei muuta puun väriä merkittävästi.
 • Voidaan käyttää pintakäsittelynä käytännössä katsoen kaikelle painekyllästetylle ja käsittelemättömälle puulle.
 • Painekyllästetyssä puussa vaikutus säilyy jopa 10 vuotta.

Lika- ja vesisuoja

TUOTTEET: Pintasuoja 02

Organowood Pintasuojaa 02 käytetään Puunsuojalla 01 käsitellyn puun loppukäsittelyyn (vaihe 2/2).

OMINAISUUDET

 • Pintasuoja on mukana Joutsenmerkitty talo -portaalissa ja sitä voidaan käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
 • Sillä on myös B-luokan SundaHus-ympäristöluokitus ja tuotteita suosittelevat Byggvarubedömningen ja BASTA.
 • Maitomaisen valkoinen, ei muuta puun väriä merkittävästi.
Puupesun tuotekuva

Puupesu

TUOTTEET: tiiviste

Puupesua käytetään Organowood-menetelmässä puupinnan puhdistukseen ennen varsinaista käsittelyä puunsuojilla, ja se toimiin puupinnan ylläpitotuotteena puhdistuksessa. Hellävarainen Puupesu sopii myös useimpien muiden puupintojen puhdistukseen ulkona

OMINAISUUDET

 • Tehokas puhdistaja
 • Erittäin riittoisa
 • Hellävarainen puulle
 • Turvallinen ympäristölle
 • Hyvä ympäristövalinta -merkitty

Teknologia

Teknologia, joka mahdollistaa luonnonmukaisen puusuojan.

Miksi puusta tulee kestävää? Organowood-prosessi on saanut oppinsa parhaasta mahdollisesta lähteestä – luonnosta itsestään. Luonnon oma mineralisoitumisprosessi, jossa orgaaninen aine muuttuu fossiiliseksi, kestää tuhansia vuosia. Meidän prosessissamme modifioidaan puu sitouttamalla mineraaleja puukuituihin. Sienten ja mikro-organismien tappamisen sijaan mineraalit muodostavat fyysisen esteen lahottajasienten etenemiselle ja samalla puu saa tehokkaan palosuojan.

Tekniikan taustalla on monivuotinen Tukholman yliopiston ja Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston tutkijoiden tekemä luonnonkemiallinen tutkimustyö, joka on mahdollistanut ainutlaatuisen Organowood-tekniikan ja -tuotteet.

Usein kysyttyä tuotteistamme

Organowood-puunsuojia (Puunsuoja 01 sekä Pintasuoja 02) voi käyttää männyn, kuusen, lehtikuusen ja kyllästetyn puutavaran käsittelyyn. Se sopii myös useille lehtipuulajeille.

Kyllä. Organowood Pintasuoja 02 toimii terassiöljyn tapaan. Sen avulla voidaan luoda myös perinteiseen painekyllästettyyn terassilautaan voimakkaasti vettähylkivä pinta ja ehkäistä home- ja pintakasvustoa. Käsittely toimii myös muille puulajeille esim. lehtikuuselle, tammelle ja useille muille lehtipuille.

Kun käsittelemätöntä puutavaraa käsitellään ohjeiden mukaan (yksi sivelykerta Organowood Puunsuojaa 01 ja sen jälkeen viimeistely Organowood Pintasuojalla 02) kestää suojaus optimaalisena jopa 5 vuotta. Painekyllästetyllä puulla tämä aika on jopa 10 vuotta.

Tämä on kuitunukkaantumiseksi kutsuttu ilmiö, jota saattaa esiintyä puun vanhenemisen yhteydessä. Nukkaantumista tapahtuu, kun auringon UV-säteiden aiheuttamana kuitujen sideaineen ligniini hajoaa. Nukkaantumista tapahtuu ainoastaan pintapuussa, eikä se vaikuta puun lahonkestoon, vaan on enemmänkin ulkonäöllinen tekiä. Liiallisen kuitunukan voi poistaa kuivasta puusta harjaamalla karkealla harjalla. Nukkaantuminen vähenee ajan oloon.

Käsitellyn puutavaran pinta muodostuu tiiviimmäksi ja heikommin nesteitä imeväksi kuin tavallisen puutavaran, tästä syystä perinteiset peittävät maalit eivät imeydy puun pintaan riittävän hyvin. Emme siis suosittele maalausta.

Prosessimme imitoi luonnon omaa mineralisoitumisprosessia, jossa orgaaninen aine muuttuu fossiiliseksi. Sienten ja mikro-organismien tappamisen sijaan mineraalit muodostavat fyysisen esteen lahottajasienten etenemiselle.

Puu ikääntyy normaalin käsittelemättömän puutavaran tapaan ja muuttuu ajan mittaan vaaleammaksi, hopeanharmaaksi. Harmaantumisprosessin nopeus, riippuu paljolti asennuspaikasta, sekä puutavaran altistumisesta sääoloille. Yleisesti ottaen pintapuu harmaantuu nopeammin kuin sydänpuu, koska se imee enemmän kosteutta itseensä. Tasaisemman harmaantumisen saavuttamiseksi ja kuitunukan vähentämiseksi suosittelemme, että käsittelyssä tehdään molemmat työvaiheet.