Puunsuoja 01:n työohje

Tämä tuoteseloste sisältää ohjeita Organowood Puunsuoja 01 käytöstä. Tiedot perustuvat tuotteen käyttöturvallisuustietoihin, valmistajan ohjeisiin sekä yleiseen kokemukseen. Tuotteen valmistaja tai jakelija eivät ole vastuussa tuotteen virheellisestä käytöstä.

Yleistä

Organowood Puunsuoja 01 on vesipohjainen puunkäsittelyaine, joka koostuu piimineraaleista ja kasviyhdisteistä. Puunsuoja 01 imeytyy nopeasti ja sitoutuu puuhun muuntaen puukuituja ja luoden samalla ympäristön, jossa sienet eivät menesty.
Väritön aine ei muuta puun väriä merkittävästi heti levityksen jälkeen, mutta ajan oloon se saa kauniin vaalean ja hopeisen harmaan sävyn.

Ympäristö

Organowood Puunsuoja 01 sisältää vain aineita, jotka voidaan palauttaa takaisin luonnon kiertoon. Tuotteelle on myönnetty ruotsalaisen luonnonsuojeluliiton Hyvä ympäristövalinta -ympäristömerkki, ja Ruotsin kemikaalivirasto on luokitellut kaikki tuotteen sisältämät aineet ympäristölle vaarattomiksi.

Käyttökohteet ja soveltuvuus

Puunsuoja 01 sopii käytettäväksi maanpinnan yläpuolisten puuosien viimeistelyyn ulkona: terassilaudoituksiin, laitureihin, ulkovuorilaudoituksiin, puutarhakalusteisiin sekä muihin vastaaviin auringonvalolle ja kosteudelle altistuviin puupintoihin.
Yhdessä Organowood Pintasuoja 02 kanssa käsittely muodostaa täydellisen suojan puulle pidentäen puun käyttöikää ja vähentäen kosteusvaurioita sekä ei-toivottua pintakasvustoa.
Käsittely sopii lähes kaikille puulajeille, kuten myös painekyllästetylle puulle. Parhaimmillaan käsittely on hyvän imukyvyn omaavalla havupuulla – kuusi ja mänty. Jos tuotetta käytetään tiiviimmille ja vähemmän imukykyisille puulajeille, voi puu värjäytyä käsittelyn yhteydessä joksikin ajaksi.

Tee näin:

Varmista, että puupinta on puhdas ja kuiva. Pese likaantuneet puupinnat Organowood 03. Puupesu -pesuaineella. Hio öljytyt, maalatut tai muuten pintakäsitellyt puupinnat puhtaiksi vanhoista pinnoitteista ennen Organowood-käsittelyä. Vanhojen pinnoitteiden poisto on tarpeen, sillä tuote ei ole yhteensopiva muiden pintakäsittelyjen kanssa. 
Käsittele puukappaleen kaikki pinnat ennen asennusta, jos se on mahdollista. Tee käsittely poutasäällä, kun riski sadekuuroille ja kasteelle on pieni. Sopiva käsittelylämpötila on yli 10 °C.
Huomaa! Neste voi reagoida lasin kanssa, joten suojaa kaikki lasipinnat, jotka saattavat joutua kosketuksiin nesteen kanssa.

Organowood 01. riittävyys n. 1 l/8–10 m2, kun käsitellään uutta, sileää puupintaa. Aineen menekki on huomattavasti runsaampaa vanhalla, kuivalla ja/tai sahatulla pinnalla.

  1. Kaada tarvittava määrä nestettä erilliseen muoviastiaan.
  2. Levitä aine puun syysuuntaan siveltimellä tai telalla. Huolehdi myös leikkaus- ja päätypuupintojen käsittelystä. Älä käytä ainetta enempää kuin mitä puu pystyy imemään.
  3. Anna pinnan kuivua 6–10 tunnin ajan.
  4. Ylimääräinen aine voi jättää puun pinnalle valkoisia suolasaostumia, jotka saat harjattua pois nylon- tai teräsharjalla, tai hiomalla pinnan kevyesti hienolla hiomapaperilla. Nämä saostumat häviävät pinnalta myös ajan kanssa.
  5. Viimeistele pinta Organowood Pintasuojalla 02.

Puun työstäminen

Jos puun katkaisu, halkaisu, lävistäminen tai muu työstö on välttämätöntä käsittelyn jälkeen, on työstetyt pinnat käsiteltävä vielä erikseen Puunsuojalla 01 ja Pintasuojalla 02, jotta paras mahdollinen suoja saavutetaan.

Varastointi ja hävittäminen

Säilytä aine suljetussa pakkauksessa 10–30 °C lämpötilassa, jolloin se pysyy vakaana ja käyttökelpoisena vähintään 5 vuotta. Nesteen jäämät tulee toimittaa vaarallisen aineen keräyspisteeseen.

Käyttö ja huolto

Pintaan saattaa nousta puunukkaa, joka lähtee pinnalta harjaamalla.
Likaantuneen puupinnan pesuun suosittelemme Puupesua. Tämä pesuaine poistaa tehokkaasti myös levää ja muuta ei-toivottua kasvustoa puun pinnalta. Puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa huoltokäsitellä pinnat Pintasuojalla 02, jotta pinnasta saadaan taas paremmin kosteutta kestävä ja helppohoitoinen.
Huomaa. Koska Organowood-käsittely modifioi puuta, ei sen pinta ole enää yhtä huokoinen ja imukykyinen kuin ennen käsittelyä. Tämän vuoksi Organowood-käsiteltyä puuta ei voi maalata, öljytä tai värjätä.

Harmaantumisprosessi

Organowood-käsittely antaa puulle ajan oloon kauniin hopeanharmaan värisävyn. Harmaantumiseen tarvittava aika riippuu puusta sekä olosuhteista.
Harmaantuakseen puu tarvitsee auringonvaloa sekä kosteutta. Puu voi näyttää erilaiselta vuodenajasta ja sääolosuhteista riippuen. Joissain tapauksissa harmaantuminen näkyy tummina pisteinä tai alueina, mutta nämä tasoittuvat suhteellisen nopeasti.
Jo noin vuoden kuluttua ulkona välittömässä auringonvalossa avotaivaan alla puu saa harmaan sävyn. Varjossa muutos voi kestää kauemmin, mutta lopputulos on sama. Myös vaakasuorilla pinnoilla muutos näkyy usein nopeammin kuin pystysuorilla puupinnoilla.

Työvälineiden puhdistus

Puhdista kaikki työvälineet heti käytön jälkeen huolellisesti vedellä. Huolehdi myös, että käytät levitykseen vain puhtaita työvälineitä, jotta vältytään mahdollisilta aineiden välisiltä kemiallisilta reaktioilta.