Työohje: Puun harmaannuttaja

Puun harmaannuttaja (Puunsuoja 01) on Organowood-menetelmän peruskäsittelyaine (vaihe 1/2), joka antaa puulle vaalean ja hopeanharmaan pinnan. Käsittely tekee puukuitujen ympärille fyysisen suojan, joka lisää puun lahonkestoa.

Tuote on väritön eikä se muuta puun väriä merkittävästi heti levityksen jälkeen. Puun harmaannuttajaa voidaan käyttää lähes kaikkeen käsittelemättömään puuhun sekä painekyllästettyyn puuhun. Painekyllästetyllä puulla aineen vaikutus kestää jopa 10 vuotta. Käsitelty pinta on avoin diffuusiolle.

Harmaantuminen
Puupinnan harmaantumisprosessi vaatii auringon UV-valoa ja vettä, ja sen pituus riippuu sääolosuhteista. Normaalisti vaikutus alkaa näkyä muutaman viikon kuluttua. Aluksi värinmuutos voi näyttää hieman epätasaiselta, mutta optimaalisissa olosuhteissa puupinta harmaantuu tasaisen hopeanvaaleaksi noin vuodessa. Varjoisessa sekä katetussa paikassa muutos voi luonnollisesti kestää kauemmin. Vaakasuoraan asennettu puu yleensä harmaantuu myös nopeammin kuin pystysuorat pinnat.

Käyttökohteet
Organowood-puunsuojausmenetelmä sopii puupinnoille pihassa ja puutarhassa, mm. terasseille ja patioille, aitoihin, ulkokalusteisiin, laitureihin ja istutuslaatikoihin. Sitä voidaan käyttää myös käsittelemättömiin julkisivuihin.

Suosittelemme käsittelyä ensisijaisesti painekyllästetylle puulle, lämpöpuulle, männylle, kuuselle ja lehtikuuselle, sillä piin tunkeutuminen on tehokkainta imukykyisiin puihin. Puulajeissa, joiden imukyky on alhainen, saattaa esiintyä lyhytkestoista värinmuutosta. Tuotteita voidaan käyttää aiemmin öljyllä, lakalla tai kuullotteella käsitellylle puulle, vain jos aiempi käsittely hiotaan kokonaisuudessaan pois. Organowood-tuotteilla käsiteltyä puuta ei voi maalata tai öljytä myöhemmin.

Ympäristö ja luokitukset
Organowood Puunsuoja 01 on vesipohjainen aine, joka sisältää piimineraaleja ja luonnollisia kasviaineita. Tuotteella on Ruotsin luonnonsuojeluliiton Hyvä ympäristövalinta -merkintä ja se on listattu Joutsentalon tuoteportaalissa, joten sitä voi käyttää Joutsenmerkittyihin rakennuksiin. Tuotteella on myös SundaHusin ympäristöluokka B, ja sitä suosittelevat Byggvarubedomningen ja BASTA.

Tee näin
Levitä puun harmaannuttajaa kuivalle ja puhtaalle puupinnalle. Uusi painekyllästetty puu, ydinmänty tai tammi jätetään kuivumaan / ilmaantumaan ulos 12 viikoksi ennen käsittelyä. Varmista ettei käsittelyn aikana ole sadetta, kastetta tai pakkasta. Käsittelylämpötila tulee olla vähintään +10 °C.

Riittävyys on noin 1 litra / 8–10 m2. Sahapintainen tai muuten huokoinen puutavara imee nestettä paremmin, jolloin myös aineen menekki kasvaa. Peitä lasi- ja metallipinnat sekä muut herkät pinnat, koska neste on syövyttävää.

  1. Ravista pakkausta ja kaada aine muoviastiaan.
  2. Levitä aine puun syysuuntaisesti siveltimellä tai telalla. Yksi levityskerta riittää. Levitä runsaasti, mutta älä käytä ainetta enempää kuin puu pystyy imemään.*
  3. Anna kuivua 6–10 tuntia.
  4. Viimeistele käsittely likaa ja vettä hylkivällä Pintasuojalla 02.

*Imeytymätön neste voi aiheuttaa valkoisia saostumia puun pinnalle, jotka häviävät ajan myötä.

Ympäristö, turvallisuus ja kestävyys
Puhdista työvälineet vedellä. Tuote on hapanta, joten käytä suojalaseja ja -hanskoja. Jos ainetta joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Tarkemmat turvallisuusohjeet löydät pakkauksen etiketistä ja käyttöturvallisuustiedotteesta.

Varastoi 5–30 °C lämpötilassa, älä päästä jäätymään. Aine säilyy hyvin suljetussa pakkauksessa 5 vuotta. Älä kaada käytettyä nestettä takaisin pakkaukseen.

Puunsuoja 01 ei ole ympäristölle vaarallista jätettä, mutta suosittelemme ylimääräisen nesteen toimittamista vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Tyhjän pakkauksen voi lajitella muovijätteeseen.

Huolto
Käytä pinnan puhdistukseen Organowood Puupesua. Jos puupinta on kulunut mekaanisen rasituksen vuoksi, esimerkiksi kävelystä, kalusteiden siirtämisestä tai vahvojen pesuaineiden / painepesurin käytön vuoksi, voi pintakerroksen puukuidut ja siten pintasuojaus olla kuluneet pois. Jos näin käy, käsittele kuluneet alueet uudelleen Puunsuojalla 01 ja viimeistele Pintasuojalla 02.