Työohje: Lika- ja vesisuoja

Lika- ja vesisuoja (Pintasuoja 02) on Organowood-menetelmän viimeistelytuote (vaihe 2/2) ja huolto-käsittelyaine Organowood-käsitellyille pinnoille ja Organowood Nova -puutavaralle.

Neste on maitomaista, mutta muuttuu kuivuessaan läpinäkyväksi. Käsitelty pinta on avoin diffuusiolle.

Käyttökohteet
Pintasuoja 02 antaa puulle vettä hylkivän suojauksen, vähentää pintakasvustojen riskiä ja tekee puupinnasta sileän ja helposti puhdistettavan.

Kun pintasuojakäsittely on kuivunut ja kovettunut, muodostuu puukuitujen ympärille voimakkaasti vettä hylkivä pinta, joka rajoittaa kosteuden, veden ja vesiliuotteisen lian tunkeutumista puuhun. Samalla puun kosteuseläminen vähenee, mikä vähentää pinnan halkeilua ja mahdollistaa tasaisemman harmaantumisprosessin. Puupinnan vedenhylkivyys on käsittelyn jälkeen havaittavissa jo muutaman päivän kuluttua, mutta saavuttaa täyden vaikutuksen noin 2–3 viikon kuluessa. Alhaisemmissa lämpötiloissa kovettumisprosessi on pidempi.

Pintasuojaa 02 tulee käyttää myös valmiin Organowood-puumateriaalin suojaukseen, esimerkiksi leikkauspintoihin, läpivienteihin jne. sekä pinnan ylläpitokäsittelyyn.

Huolla Organowood-menetelmällä suojattua puuta tarpeen mukaan Pintasuojalla 02. Vinkki: Kun vesi alkaa imeytyä välittömästi puupintaan, on aika huoltokäsitellä pinta.

Ympäristö ja luokitukset
Organowood lika- ja vesisuoja on vesipohjainen tuote, joka sisältää piimineraaleja ja luonnollisia kasviaineita. Tuote on listattu Joutsentalon tuoteportaalissa, joten sitä voi käyttää Joutsenmerkittyihin rakennuksiin. Tuotteella on myös SundaHusin ympäristöluokka B, ja sitä suosittelevat Byggvarubedomningen ja BASTA.

Tee näin
Levitä lika- ja vesisuoja kuivaan puuhun. Varmista ettei käsittelyn aikana ole sadetta, kastetta tai pakkasta.
Käsittelylämpötilan tulee olla vähintään +10 °C.

Riittävyys noin 1 litra / 8–10 m2. Sahapintainen puutavara tai muutoin huokoinen puu imee nestettä paremmin, jolloin myös aineen menekki kasvaa.

  1. Ravista pakkausta ja kaada aine muoviastiaan.
  2. Levitä aine puun syysuuntaisesti siveltimellä tai telalla. Yksi levityskerta riittää. Levitä runsaasti, mutta älä käytä ainetta enempää kuin puu pystyy imemään.
  3. Anna kuivua 2–4 tuntia.

Ympäristö, turvallisuus ja kestävyys
Puhdista työvälineet vedellä. Tuote on hapanta, joten käytä suojalaseja ja -hanskoja. Jos ainetta joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Tarkemmat työohjeet löydät pakkauksen etiketistä ja käyttöturvallisuustiedotteesta.
Varastoi 5–30 °C lämpötilassa, älä päästä jäätymään. Aine säilyy hyvin suljetussa pakkauksessa 2 vuotta. Älä kaada käytettyä nestettä takaisin pakkaukseen.

Pintasuoja 02 ei ole ympäristölle vaarallista jätettä, mutta suosittelemme ylimääräisen nesteen toimittamista vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Tyhjän pakkauksen voi lajitella muovijätteeseen.

Huolto
Käytä pinnan puhdistukseen Organowood Puupesua. Jos puupinta on kulunut mekaanisen rasituksen vuoksi, esimerkiksi kävelystä, kalusteiden siirtämisestä tai vahvojen pesuaineiden / painepesurin käytön vuoksi, voi pintakerroksen puukuidut ja siten pintasuojaus olla kuluneet pois. Jotta pinta saa taas hyvän suojan, se tulee käsitellä uudelleen Organowood Pintasuojalla 02