Pintasuoja 02:n työohje

Tämä tuoteseloste sisältää ohjeita Organowood Pintasuoja 02 käytöstä. Tiedot perustuvat tuotteen käyttöturvallisuustietoihin, valmistajan ohjeisiin sekä yleiseen kokemukseen. Tuotteen valmistaja tai jakelija eivät ole vastuussa tuotteen virheellisestä käytöstä.

Yleistä

Organowood Pintasuoja 02: Lika- ja vesisuoja on vesipohjainen puunkäsittelyaine, joka on kehitetty parantamaan puun pintasuojausta lialta, vedeltä ja kosteudelta. Tämä piimineraaleista ja luonnollisista kasviaineista koostuva neste kovettuu puun kuitujen ympärille ja muodostaa erittäin vettähylkivän (superhydrofobisen) pinnan, joka vähentää kosteuden, veden ja vesiohenteisen lian tunkeutumista puuhun. Samalla se vähentää puun kosteuselämistä ja halkeilua sekä tasaa pinnan harmaantumisprosessia.
Aineella on vaalea väri, joka muuttuu läpikuultavaksi kuivuessaan. Ajan oloon Organowood-tuotteilla käsitelty puupinta saa kauniin vaalean ja hopeaisen harmaan sävyn.

Ympäristö

Organowood Pintasuoja 02 sisältää vain aineita, jotka voidaan palauttaa takaisin luonnon kiertoon.

Käyttökohteet ja soveltuvuus

Organowood Pintasuoja 02 imeytyy helposti käsittelemättömään puuhun, Organowood-puutavaraan sekä puuhun, joka on käsitelty Organowood Puunsuoja 01:llä.
Tuote sopii lähes kaikille puulajeille, esimerkiksi lehtikuuselle ja sydänmännylle, kuten myös painekyllästetylle puulle. Käsittelemättömän männyn tai kuusen pintakäsittely tehdään käsittely-yhdistelmällä Puunsuoja 01 + Pintasuoja 02, jolloin puu saa parhaan mahdollisen suojan.

Tee näin:

Varmista, että puu on puhdas ja kuiva. Pese likaantuneet puupinnat Organowood Puupesu -pesuaineella. Hio öljytyt, maalatut tai muuten pintakäsitellyt puupinnat puhtaiksi vanhoista pinnoitteista ennen Organowood-käsittelyä. Vanhojen pinnoitteiden poisto on tarpeen, sillä tuote ei ole yhteensopiva muiden pintakäsittelyjen kanssa.
Käsittele puukappaleen kaikki sivut ennen asennusta, jos se on mahdollista. Tee käsittely poutasäällä, kun riski sadekuuroille ja kasteelle on pieni. Sopiva käsittelylämpötila on yli 10 °C.
Huomaa! Neste voi reagoida lasin kanssa, joten suojaa kaikki lasipinnat, jotka saattavat joutua kosketuksiin nesteen kanssa.

Organowood Pintasuoja 02. riittää n. 1 l/8–10 m2, kun käsitellään uutta, sileää puupintaa.
Aineen menekki on huomattavasti runsaampaa vanhalla, kuivalla ja/tai sahatulla pinnalla.

  1. Sekoita pakkaus ravistamalla ja kaada tarvittava määrä nestettä erilliseen muoviastiaan.
  2. Levitä aine puun syysuuntaan siveltimellä tai telalla. Anna sen imeytyä muutaman minuutin ajan ja levitä sen jälkeen ainetta uudestaan, kunnes puu ei ime enää nestettä lisää.
  3. Anna kuivua 2–4 tunnin ajan.
  4. Huolla pintaa tarpeen mukaan Organowood Pintasuoja 02:lla.

Puun työstäminen

Jos puun katkaisu, halkaisu, lävistäminen tai muu työstö on välttämätöntä käsittelyn jälkeen, on työstetyt pinnat käsiteltävä vielä erikseen Puunsuojalla 01 ja 02, jotta paras mahdollinen suoja saavutetaan.

Varastointi ja hävittäminen

Säilytä aine suljetussa pakkauksessa 10–30 °C lämpötilassa, jolloin se pysyy vakaana ja käyttökelpoisena vähintään 2 vuotta. Nesteen jäämät tulee toimittaa vaarallisen aineen keräyspisteeseen.

Käyttö ja huolto

Pintaan saattaa nousta puunukkaa, joka lähtee pinnalta harjaamalla.
Likaantuneen puupinnan pesuun suosittelemme Puupesua. Tämä pesuaine poistaa tehokkaasti myös levää ja muuta ei-toivottua kasvustoa puun pinnalta. Puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa huoltokäsitellä pinnat Pintasuojalla 02, jotta pinnasta saadaan taas paremmin kosteutta kestävä ja helppohoitoinen.
Huomaa. Koska Organowood-käsittely modifioi puuta, ei sen pinta ole enää yhtä huokoinen ja imukykyinen kuin ennen käsittelyä. Tämän vuoksi Organowood-käsiteltyä puuta ei voi maalata, öljytä tai värjätä.

Harmaantumisprosessi

Organowood-käsittely antaa puulle ajan oloon kauniin hopeanharmaan värisävyn. Harmaantumiseen tarvittava aika riippuu puusta sekä olosuhteista.
Harmaantuakseen puu tarvitsee auringonvaloa sekä kosteutta. Puu voi näyttää erilaiselta vuodenajasta ja sääolosuhteista riippuen. Joissain tapauksissa harmaantuminen näkyy tummina pisteinä tai alueina, mutta nämä tasoittuvat suhteellisen nopeasti.
Jo noin vuoden kuluttua ulkona välittömässä auringonvalossa avotaivaan alla puu saa harmaan sävyn. Varjossa muutos voi kestää kauemmin, mutta lopputulos on sama. Myös vaakasuorilla pinnoilla muutos näkyy usein nopeammin kuin pystysuorilla puupinnoilla.

Työvälineiden puhdistus

Puhdista kaikki työvälineet heti käytön jälkeen huolellisesti vedellä. Huolehdi myös, että käytät levitykseen vain puhtaita työvälineitä, jotta vältytään mahdollisilta aineiden välisiltä kemiallisilta reaktioilta